Loading...
 Sfatul Țării Românilor de Pretutindeni
Aristide Buzuloiu / Site ATITUDINI
Aristide Buzuloiu

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
moschee bucuresti 1Cea mai mare moschee din Europa crestina se ridica la Bucuresti. Detaliile unui proiect urias, fara ,,propaganda fundamentalista"
PROIECT. Pe un teren de langa Romexpo, Muftiatul Cultului Musulman din Romania va construi, cu bani de la statul turc, un centru cultural grandios. Moschee, biblioteca, sali de curs si spatii de cazare vor constitui un ,,lacas al pacii" pentru comunitatea musulmana.
Un centru cultural grandios se va ridica in inima Bucurestiului, pe o suprafata de 11.000 metri patrati. Edificiul va apartine Muftiatului Cultural Musulman din Romania, care a primit terenul prin Hotarare de Guvern, la finele lunii mai. ,,Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitala europeana. Faptul ca terenul ne-a fost atribuit noua, comunitatii musulmane, de catre Guvern, vorbeste de la sine despre respectul si intelegerea etnica din Romania", afirma muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

,,Loc de invatatura, nu de propaganda"
Terenul este situat pe Bulevardul Expozitiei din Bucuresti, langa Romexpo, si are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei. Activul s-a aflat in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut in cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. In locul unui complex rezidential la care visau samsarii imobiliari, aici va fi construit un centru cu identitate spirituala, care are un scop bine definit. Pe langa moscheea pe care muftiatul o planuieste a fi cea mai mare dintr-o capitala europeana (exceptand Istanbulul), in centrul musulman vor functiona o biblioteca stiintifica in care sa se regaseasca publicatii autorizate, precum si sali de curs in care imamii sa predice invatatura Coranului. moschee bucuresti 2Muftiul
 
,,Biblioteca va contine carti stiintifice si religioase, fara interpretari, scrise in mai multe limbi. Nu vor fi carti ideologice, cum s-a intamplat, in care se vorbeste foarte urat despre civilizatia occidentala si despre parteneri cum ar fi NATO. Nu este posibil asa ceva! Muftiatul nu accepta ca in limba tarii noastre sa fie traduse asemenea carti. Pentru ca niciuna dintre aceste entitati criticate de propagandisti nu este impotriva Islamului. Cartile din centrul nostru vor fi pentru cercetare, pentru studiu, pentru elevi si studenti, indiferent de natie, care vor sa cunoasca adevarata valoare a Islamului. Vom elimina astfel tentatia tinerilor de a merge la moschei neautorizate infiintate de tot felul de fundatii, unde fac propaganda ideologii musulmani scoliti in institutii fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea sa isi insuseasca in mod corect invataturile Coranului. Islamul nu inseamna prozelitism, Islamul este religia pacii", explica muftiul Murat.

De ce Bucuresti?
Alegerea orasului pentru fondarea acestui centru nu este intamplatoare. Bucurestiul si-a dublat aproape numarul de musulmani, in ultimii ani aici ajungand sa traiasca aproape 10.000 persoane de aceasta religie. Circa jumatate dintre ei sunt cetateni straini, veniti cu afaceri, la studii, prin casatorii sau cu alte interese. In Dobrogea, unde traieste majoritatea comunitatii musulmane (estimata per total la 70.000 persoane), nu exista pericolul unor tulburari etnice, venite din interiorul tarii sau din afara ei. La Bucuresti, insa, s-au manifestat deja actiuni ale unor elemente despre care Serviciile Secrete au cunostinta. In Capitala nu exista decat 4 mici moschei, cum este cea din Piata Eroii Revolutiei.

Pentru ajutorarea nevoiasilor (o alta categorie sociala vulnerabila la derapajele religioase), in centrul musulman va functiona si o cantina sociala in care vor fi primite persoane aflate in dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea asezamantului social va fi de 100 persoane, putand fi extinsa. Tot in centru vor fi amenajate spatii de cazare pentru profesorii si invitatii din tara si de peste hotare.

Spatiu al pacii
Muftiatul asteapta unde verde de la edilii Capitalei pentru a incepe santierul de pe Bulevardul Expozitiei. ,,Era necesar in Bucuresti un asemenea proiect. Este un dar pentru comunitatea musulmana, care arata cat de mult insemnam pentru Romania, tara noastra. Sprijinul primit ca minoritate este o dovada a democratiei", considera liderul comunitatii.
 
moschee bucuresti 3Investitia trebuie demarata in 3 ani pentru a pastra terenul atribuit in folosinta gratuita pe o perioada de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. ,,Sprijinul financiar al Turciei este nepretuit si facem un apel catre ambasadele islamice sa sustina activitatile derulate de
 
Muftiatul Cultului Musulman. Romania este un spatiu al pacii, iar musulmanii din Romania sunt buni cetateni romani si europeni", asigura muftiul Iusuf Murat.

Istoria se repeta
Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, in zona peninsulara a orasului, si are o istorie extraordinara. Piatra de temelie a fost pusa la 24 iunie 1910, la dorinta Regelui Carol I, in semn de pretuire pentru ,,loiala comunitate musulmana". Lacasul de cult nu are doar valoare spirituala, ci si tehnica: este prima constructie din beton armat din Romania. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenti     Regelui Carol I si Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezata ,,Carol I", aratand recunostinta musulmanilor pentru domnitorul care le-a facut un asemenea dar. Numele-simbol a fost pastrat pana in zilele noastre.

Semnificatia apartemoschee bucuresti 4
Un astfel de centru musulman exista si in alte capitale europene, cum ar fi Londra. Muftiatul atrage insa atentia asupra particularitatii viitorului edificiu de la Bucuresti. ,,Moscheea in sine va fi cea mai mare dintr-o capitala a Europei, exceptand Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumparat de comunitatea musulmana, pe cand terenul din Bucuresti este dat comunitatii de catre Guvern, ceea ce este un gest de o puternica semnificatie", arata muftiul Iusuf Murat.

Ceremonia de inaugurare a Moscheii Regale Carol I, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Constanta, 31 mai 1913 - Colectie personala Guner Akmolla  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Stroke
  • Quote
 
  • 250 Characters left